La CUP presenta moció sobre la fractura hidràulica

El 27 de setembre de 2012 el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (núm. 6221, pàg. 45038) informava l'obertura del termini per a presentar oposicions per part d'aquells que es considerin perjudicats per la sol·licitu de permisos d'investigació d'hidrocarburs anomenat Darwin, de 89683 ha, formulada per l'empresa MONTERO ENERGY CORPORATIONS, SL que afecta el municipI de Torà, el conjunt de la Vall del Llobregós i un gran nombre de municipis repartits en cinc comarques: en concret el projecte afecta els termes municipals d'Agramunt, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Balaguer, Bellcaire d'Urgell, Bellmunt d'Urgell, Biosca, Cabanabona, Calonge de Segarra, Camarasa, Castellfollit de Riubregós, Castellserà, Cubells, els Plans de Sió, Foradada, Guissona, Ivorra, La Molsosa, la Sentiu de Sió, Llobera, Massoteres, Montgai, Oliola, Ossó de Sió, Penelles, Pinós, Pinell de Solsonès, Ponts, Preixens, Puigverd d'Agramunt, Sanaüja, Sant Guim de la Plana, Sant Ramon, Tornabous, Torà, Torrefeta i Florejacs i Vilanova de l'Aguda.

El projecte de l'empresa Montero Energy Corporation es basaria en la utilització de l'anomenada fractura hidràulica, coneguda en anglès com hydraulic fracturing o fracking, que és una tècnica per possibilitar o augmentar l'extracció de gas i petroli del subsòl. El procediment consisteix en la injecció a pressió d'algun material en el terreny, amb l'objectiu d'ampliar les fractures existents en el substrat rocós que tanca el gas o el petroli, i afavorint així la seva sortida cap a l'exterior. Habitualment el material injectat és aigua amb sorra, encara que ocasionalment es poden emprar escumes o gasos.

S'estima que aquesta tècnica està present en aproximadament en el 60% dels pous d'extracció actualment en ús a causa de l'augment del preu dels combustibles fòssils, que ha fet econòmicament rendibles aquests mètodes. Existeix una gran controvèrsia sobre el perill mediambiental derivat d'aquesta tècnica, ja que a més d'un enorme consum d'aigua, és habitual que juntament amb la sorra s'incloguin multitud de compostos químics, la finalitat és afavorir la fissuració o fins i tot la dissolució de la roca, i que podrien contaminar tant el terreny com els aqüífers.

Al marge de l'esmentada publicació al DOGC no ens consta que ni els ajuntaments, ni els veïns i veïnes dels municipis afectats, ni els propietaris i propietàries de les finques incloses en aquesta zona, hagin rebut cap mena d'informació d'aquesta sol·licitud. Entenem que qualsevol proposta d'afectació que condicioni el territori i la vida dels què hi habiten ha d'anar forçosament acompanyada d'un procés d'informació pública i de participació ciutadana en la que totes les institucions, entitats i veïnes i veïns del territori tinguin la informació necessària i puguin fer ús del seu dret democràtic a la presa de decisions.

Malgrat el procés estrictament formal i insuficient seguit a l'hora d'informar la ciutadania, un seguit d'entitats han presentat al·legacions al projecte basant-se entre altres aspectes en:

- La manca d'informació als afectats i de participació de la societat civil.

- Els impactes mediambientals i sobre la salut humana.

- L'oposició de la gent del territori, en aquells llocs on hi ha explotacions d'aquesta mena.

- L'afectació paisatgística.

- El manteniment d'un model energètic insostenible.

No podem ignorar tampoc la contradicció que suposa els propietaris i propietàries de les finques agrícoles i forestals afectades no tinguin cap dret sobre els recursos subterranis i, paradoxalment emparant-se en l'interès públic i en la titularitat pública del subsòl, l'explotació d'aquests recursos recaigui en empreses privades. Entenem que la titularitat i l'explotació dels recursos energètics, i molt especialment la d'aquells que no són renovables i/o que s'extreuen d'espais de titularitat pública, han de ser també públiques i els beneficis que se'n puguin obtenir han de revertir al conjunt de la societat.

Per tot l'exposat, la CUP proposa al Ple de l'Ajuntament de Torà que acordi:

Primer.- Exigir l'aturada del procés de concessió dels permisos d'investigació d'hidrocarburs sol·licitats per l'empresa MONTERO ENERGY CORPORATION, SL, que afecten al nostre municipi.

Segon.- Sol·licitar l'inici d'un procés d'informació i participació ciutadana on els veíns i veïnes dels municipis afectats puguin pronunciar-se de manera vinculant sobre el 'Projecte Darwin'.

Tercer.- Comunicar aquest acord a la Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya (carrer Pamplona, 113 Barcelona 08018)

I Quart.- Fer arribar aquest acord als ajuntaments d'Agramunt, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Balaguer, Bellcaire d'Urgell, Bellmunt d'Urgell, Biosca, Cabanabona, Calonge de Segarra, Camarasa, Castellfollit de Riubregós, Castellserà, Cubells, els Plans de Sió, Foradada, Guissona, Ivorra, La Molsosa, la Sentiu de Sió, Llobera, Massoteres, Montgai, Oliola, Ossó de Sió, Penelles, Pinós, Pinell de Solsonès, Ponts, Preixens, Puigverd d'Agramunt, Sanaüja, Sant Guim de la Plana, Sant Ramon, Tornabous, Torrefeta i Florejacs i Vilanova de l'Aguda i als Consells Comarcals de la Segarra, el Solsonès, l'Anoia, la Noguera i l'Urgell, instant-los a posicionar-se en el mateix sentit.